Några påståenden om träning

 

Vilken träning gäller om man vill gå ner snabbast i vikt? Kn man punktträna för att forma kroppen just där man vill? Här ska man reda ut saker och ting lite närmare.

Vilken träning är bäst för viktminskning?

De allra flesta tror nog att konditionsträning är bäst om man vill gå ner snabbast i vikt. Att svettas ordentligt och samtidigt träna flåset. Det har visat sig att styrketräning kan vara minst lika effektivt. Dock bör du gör lyften lite snabbare med längre sets och istället lägga på en aning mindre vikter. Det bränner fett mycket bra, förutsatt att man anstränger sig till det yttersta och ger sig själv minimalt med vilotid mellan varje set.

Punktträning

Man kan tyvärr inte välja var man bränner fett någonstans. Vid konditionsträning omfattar fettförbränningen hela kroppen och vill man forma kroppen på ett vissa ställe, är det mer styrketräning för just de musklerna som gäller. Annars är det helt enkelt bara en fettsugning eller fettransplantation hos plastikkirurgen som gäller.

Kosten är viktigare än träning

Vill man gå ner i vikt är det faktiskt viktigare att kontrollera vad man stoppar i sig, än att äta en massa onyttigheter och ge sig ut i löpspåret. Kombinationen rätt kost och motion är det bästa, men äter man som vanligt och tränar, är det vanligt att man inte går ned i vikt. Det gäller kort och gott att äta mindre och nyttigare. Det är tråkigt att räkna kalorier, men det är tyvärr det som gäller om man vill bli smalare.

När sätter fettförbränningen igång?

Myten säger att man måste träna effektivt i minst 20 minuter innan fettförbränningen sätter igång. Detta stämmer inte. Fett förbränns hela tiden. Däremot förbränns mer fett procentuellt vid lågintensiv träning men vid högintensiv träning håller fettförbränningen på även några timmar efter avslutat träningspass, så det går på ett ut.

Det är bättre att träna på morgonen

Många känner sig lättare innan de har fått i sig en massa mat och faktum är att fettförbränningen är som störst på morgonen innan frukost. Det beror på hormonbalansen som är centrerad på fettförbränning tidigt på morgonen. Eftersom man är tom i magen på morgonen och blodsockret är lågt, ställer kroppen in sig på att ta från fettreserverna istället. Det är naturligtvis bättre att träna på kvällen än att inte träna alls, men kan man, så är ett morgonpass kanoneffektivt.