Överdriven träning och utmattning

 

Att träna är A och O för ett friskt liv och det är viktigt att man rör på sig varje dag. Dock har vissa människor en tendens att överdriva träningen och kör kroppen på högvarv hela tiden. Till en början kan det verka som om man är outtröttlig, för ju mer man ökar dosen, desto mer orkar man. Till slut brukar kroppen dock säga ifrån på sitt eget sätt och då är det viktigt att lyssna på den. Det är nämligen lika viktigt med återhämtning som med fysisk aktivitet och känns det som om du börjar tröttna på passen, eller önskar du hade en ursäkt att inte träna, är det kanske något som är fel.

Att vara en latmask är inte samma sak. Då letar man ursäkter i stort sett hela tiden, även om passen egentligen inte är så mördande.

Vet du att du medvetet är en träningsmänniska och känner efter några månader att du faktiskt skulle behöva en paus, så ta den pausen! Även om det bara må vara en vecka. Ta snabba långpromenader istället. Känn efter om du har smärta någonstans som inte vill ge med sig, eller om menstruationen börjar strula. Att träna utifrån menscykeln kan dessutom ge bättre resultat.

Träning brukar normalt kännas skönt för kroppen och alla är nog överens om att det i grund och botten är en trevlig känsla. Saken är den att det ska fortsätta kännas så, även under träningspassen. Annars ger heller inte träningen någon vidare värst effekt om kroppen är allt för utsliten.

Se även till att du dricker mycket och äter bra om du tränar hårt. Kroppen gör sig av med en del näring, som t.ex. magnesium när man svettas. Ta därför extra vitaminer de dagar du tränar.