Lär dig att älska träningen

 

De flesta känner nog någon sportdåre som bara väntar på att få ge sig ut i joggingspåret även om klockan är 6 på morgonen. Träningsfreaken rusar ur sängen på morgonen med ett glatt leende och trallandes på en sång. Själv ligger man där med halvöppna ögon och önskar man hade ett luftgevär till hands för att få tyst på hurtbullen, men förgäves. Inget verkar fungera!

Trots detta, kan man ändå känna sig lite avundsjuk. Man önskar man hade lika mycket energi och träningslängtan som friskusen bredvid.

Det kan man dock lära sig, och faktum är att rätt träning i rätt mängd ökar endorfinerna i hjärnan och gör en människa gladare. Vem vet, kanske kompisen var like surmulen till en början som du själv innan träningen botade de deprimerade minerna. Här följer lite tips för att bli tidernas Susanne Lanefeldt.

Häng inte upp dig på vikten

Träna för att det är kul och för att det är nyttigt. Ställ dig inte på vågen varannan timme för att se om du har tappat ett hekto. Viktnedgången kommer så småningom!

Forskningen visar även att tänker man enbart på vikten, är det extra lätt att sluta träna om vågen inte uppvisar ett positivt resultat med en gång. Det är allmänt känt att om man slutar haka upp sig på en sak och enbart koncentrerar sig på sitt eget välmående, kommer resultatet mycket snabbare.

Gör träning som du uppskattar

Tänk efter vilken metod som passar dig bäst och håll dig till den. Vissa hatar att springa medan andra älskar det. Att göra något man trivs med är definitivt mycket bättre. Då associerar man inte träningen med negativitet. Man kan skaffa sig en träningskompis som boostar en om man vill. Då sporrar man varandra, även de dagar man känner att man kanske inte vill gå till gymmet.

Kombinera träning med utomhusaktivitet

Även om man inte tränar utomhus, är det bra att vara utomhus en del av dagen. Frisk luft är en lisa för själen och promenaden till gymmet kan kanske fungera som “uppvärmning” för att bli sugen på ytterligare aktivitet.

Träna till musik

Oavsett om man sitter på cykeln, springer i spåret eller bara är ute och går, är musiken en makalös pådrivare för att vilja träna. Välj ut din favoritmusik och sätt i hörlurarna, eller ladda ned en lista till ditt spinningpass. Det ger den största träningshatare lite spritt i benen. Är träningspasset tufft och svettigt, kan man ladda med dansmusik och till ett yogapass krävs det normalt lugnare musik. Välj musik utifrån passets intensitet.

Sätt personliga rekord

Att sätta upp mål eller delmål, kan vara väldigt smart när det gäller träning. Det kan innebära att träna inför ett visst lopp, eller använda pulsklocka. Många brukar ha vikten som mål och det är helt okej, bara man inte enbart fokuserar på det. Då kan man lätt ge upp om resultatet inte kommer direkt.