Att äta ordentligt när man tränar

 

Om kroppen skall orka att prestera på topp och för att träningen ska ge resultat, är det viktigt att maten man äter är näringsriktig och varierande. Minst 600 gram frukt, bär och grönsaker om dagen, är bland det viktigaste i kosten som man bör få i sig. När musklerna jobbar mycket, behöver de också mycket protein. Det finns i fisk, ägg, bönor och baljväxter och i kött. I dag är tyvärr mycket av fisk och kött av sämre kvalitet än förr, då det behandlas med antibiotika och dylikt. Kolla därför alltid att fisken är miljömärkt med t.ex. MSC eller KRAV, och köttet likaså.

Bönor och linser är en mycket bra proteinkälla och innehåller färre farliga ämnen, så ät gärna ännu mer av dem. Kikärter, bönor, linser osv hör till baljväxterna.

Äter du en del kolhydrater, är det bäst med fullkornspasta eller råris svartris som innehåller fler vitaminer och mineraler än det vanliga blekta riset och vanlig pasta på vetemjöl som bara omvandlas till socker i kroppen. Även bröd bör vara grovt och innehålla så lite av det blekta vetemjölet som möjligt. Var dock försiktig med bröd. Det kan göra så att magen blir uppblåst om man äter för mycket.