Vad är padel?

Padeltennis, eller “padel” som det oftast kallas, är sporten som det senaste året seglat upp som en av de populäraste träningsformerna. Den första banan för padel i Sverige invigdes redan 1998, så det har tagit lite mer än tjugo år för sporten att få sitt ordentliga svenska genombrott.

Sportens ursprung är något omtvistad. Man vet dock att en variant av padel spelades på brittiska kryssningsfartyg under 1920-talet. Det har också länge varit populärt framför allt i Latinamerika och Spanien. I de länderna räknar man med att det finns miljontals människor som utövar bollsporten i dagsläget. Det första riktigt stora året i padeltennisens historia måste sägas vara år 1974. Det var nämligen då som reglerna standardiserades till vad de är idag. Det skulle dock dröja ännu ett tag innan padel organiserades på internationell nivå. Först 1991 bildades Internationella Padeltennisförbundet. I och med det började internationella tävlingar arrangeras. Världsmästerskap i padeltennis hålls nu vartannat år. Förra upplagan vanns av Argentina.

Hur spelas padel?

Padel påminner i hög utsträckning om vanlig tennis. Det enda du behöver för att spela padel är ett par billiga padelrack och en partner att spela med. Padel spelas nämligen vanligtvis som lagsport med två personer i varje lag. Som i tennis används en vanlig tennisboll och poängsättningen fungerar också som i vanlig tennis. Till skillnad från tennis spelas padel på en sluten plan, det vill säga att planen är omsluten med väggar. Väggarna ska enligt reglerna vara minst 4 meter höga, högst upp brukar det sitta ett nät som förhindrar att bollen lämnar spelet. Racketen är också annorlunda jämfört med tennis. En padelracket har inte några strängar utan är helt gjort i kompositmaterial. Precis som i squash är bollen fortfarande i spel om den studsar mot väggen.