Ro dig till hälsan

Hur omotiverad du än känner dig så kan du inte komma ifrån faktumet att träning faktiskt är bra för hälsan. Problemet är, som sagt, motivationen och om du känner att du inte orkar släpa dig iväg till gymmet eller löpspåret så är du verkligen inte ensam.

För att komma över det där med tidsbristen och, med handen på hjärtat, tristessen så är det smart att prova på lite olika metoder att komma i form med. Kanske styrketräning inte passar dig men däremot att hjälpa till på en bondgård? I stället för att springa kanske dans passar bättre?

Roligt med rodd

Om du vill ha både styrka och kondition med inte vill gymma eller löpa så kan rodd var den perfekta träningen för dig! Det här är en träningsform som kommer i många varianter och du kan välja mellan att gå med i ett roddarlag, att paddla med några kompisar eller ge järnet på en egen roddmaskin i hemmet. Oavsett vilken variation du väljer så är rodd en fantastisk träningsform som inte bara ger en stark kropp men också är rolig!

En riktig genomkörare

Att ro innebär att hela kroppen får jobba: armar och axlar när du “drar” i årorna, benen då du spjärnar emot, magmusklerna mellan tagen och hela lung- och hjärtmaskineriet får gå på fullt. Till och med att ro lugnt innebär nyttig träning för musklerna, blodcirkulationen och koordinationen och fitnessexperterna är överens om att rodd tillhör en av de bästa träningsformerna just på grund av dess allround-effekt.

Hur mycket eller lite du vill ro beror naturligtvis på dig själv, likaså intensiteten, men om du kör några pass i veckan har du kommit en lång väg. Har du en roddmaskin hemma så sparar du dessutom massor av tid då du varken behöver förbereda särskilt mycket och inte måste ge dig iväg någonstans. Det finns flera olika sätt att träna med roddmaskin på, och här kommer några förslag.

Hur ska du träna?

Börja med att sätta på favoritmusiken! Välj gärna något rytmiskt som du kan hålla takten med, med se alltid till att det är låtar som du gillar. Sätt dig sedan i roddmaskinen, ta tag i årorna och börja med att värma upp i några minuter tills kroppen känns redo. Om du har tid så kan du sedan köra en halvtimme eller en timme i en normalsnabb takt som gör dig lätt andfådd och lite svettig, och på så sätt får hela kroppen jobba jämt och bra. Tänk på att ha axlarna och nacken avslappnade och håll ryggen så rak som möjligt.

Har du mindre tid eller gillar intensivare program kan du prova på ett HIIT pass där du omväxlande kör hårt i 30 sekunder till en minut, pausar i en minut, kör igen, pausar och så vidare. Även om du bara kör så i tio minuter får kroppen jobba rejält och du kommer att förvånas över resultaten!