Undvik skador vid träning

Träning i lagom dos är bra för både hälsa och välmående och skapar förutsättningar för ett aktivt liv med mycket livsglädje och energi. Träning kan också ge upphov till skador men genom rätt belastning och teknik går det att hålla sig skadefri.

De flesta skador hos motionärer brukar vara överbelastningsskador som beror på en alltför snabb stegring av träningen och på att rörelserna utförs med felaktig teknik. Många drabbas också av artros höft eller av artros i ett knä vilket kan ge upphov till smärta som gör det omöjligt att träna. Hos Joint Academy kan du få behandling av din artros via mobilen där du får information om rätt behandling av professionella fysioterapeuter.

Tips för att undvika träningsskador

Om du har varit stillasittande länge och är ovan vid träning är det viktigt att skynda långsamt när du sätter igång med träningen. Om du dessutom bär på en stor övervikt blir belastningen på lederna ännu större och då är det extra viktigt att undvika övningar som till exempel hopp och intensiv löpning. Starta istället med styrketräning som bygger upp kroppen och träna lågintensiv konditionsträning som till exempel lugnare gympapass, cykelträning och simning som har en lägre belastning på lederna än andra typer av träning.

För att undvika skador är det viktigt att ha en stark inre muskulatur runt mage och rygg samt att träna upp balansen. Olika typer av magövningar och ryggövningar som kombineras med balansövningar skapar en bra hållning och stabilitet i kroppen vilket gör att du kan öka träningen utan att drabbas av överbelastningsskador. Tänk också på att inte öka träningen för snabbt utan börja med ett eller två pass per vecka om du är otränad och öka successivt antal pass när du känner dig starkare. Variera även träningen så mycket som möjligt och undvik att köra exakt samma typ av pass flera gånger varje vecka. Om du löptränar kan du till exempel lägga in ett cykel- eller roddpass på gymmet en gång i veckan och även träna styrketräning minst en gång per vecka.

Även återhämtning spelar stor roll för hur mycket belastning din kropp klarar av utan att bli skadad och därför är det viktigt att sova bra, äta bra mat och att massera ut stela muskler hos en massör eller på egen hand med en foam roller eller en tennisboll för att komma åt ömma punkter. Stretch och rörlighetsträning är också viktigt för att bibehålla en fullgod rörlighet i vardagen och om du tycker att det är tråkigt att stretcha kan du passa på att lyssna på en ljudbok eller titta på TV samtidigt som du stretchar.

Det går med andra ord att träna utan att behöva få ont eller bli skadad och den enda smärtan du inte kommer undan är den ofarliga träningsvärken, men den är å andra sidan ett kvitto på att du tagit i ordentligt!