Träningskläder – att tänka på

Vad som är viktigt när det gäller träningskläder varierar självklart stort beroende på vilken typ av träning man ägnar sig åt, men det finns vissa saker som är mer eller mindre universella och som är viktiga att tänka på oavsett hur man tränar. Här tänkte vi tipsa om några sådana saker, som kan vara bra att komma ihåg när man köper eller använder sina träningskläder.

Det allra viktigaste är att man väljer kläder som man kan röra sig obehindrat i. Beroende på vilken sport man tränar kan kläderna behöva vara åtsittande eller lösa, men oavsett vilket ska de alltid vara stretchiga och tillåta full rörelse. Självklart är det också en fördel om man känner sig snygg i kläderna – det brukar kännas lättare och roligare att ta sig iväg till träningen om man får ta på sig kläder man tycker är snygga, och ofta presterar man till och med bättre på träningen då. Det hänger sannolikt ihop med självförtroendet, som ju är viktigt i allt man gör i livet.

Något annat som kan vara viktigt att tänka på är huruvida man ska köpa plagg i funktionsmaterial eller inte. Det finns flera olika typer av funktionsmaterial, men en av de vanligaste är den sorten som leder bort svett och låter huden andas. En annan uppskattad typ av funktionsplagg är de som är UV-impregnerade, så att man är skyddad mot solens strålar när man exempelvis är ute och springer. Beroende på hur man tränar har man kanske inte behov för det ena eller det andra – om man framförallt tränar inomhus är till exempel UV-strålning inte ett problem – men det kan alltid vara värt att överväga om man kan göra träningen mer bekväm genom sitt val av kläder. Innan du köper något bör du dock gå in på Outletsverige.se, som är en outlet online. Där hittar du massor av kläder till bra priser, så att du kanske kan köpa dina träningskläder billigare än du hade gjort annars.

Om man väljer att köpa ett eller flera funktionsplagg till sin träning, ska man tänka på att sköta dem på rätt sätt. På det sättet maximerar man plaggens livslängd, så att man kan spara ytterligare pengar på att inte behöva köpa nya träningskläder lika ofta. En sak som är viktig att tänka på är till exempel att aldrig låta träningskläderna ligga i en hög när de är svettiga, utan att packa upp träningsväskan och hänga upp kläderna (om man inte ska tvätta dem på en gång). När det är dags att tvätta dem ska man komma ihåg att aldrig använda sköljmedel till funktionsplagg. Sköljmedlet kan nämligen täppa igen fibrerna, vilket gör att plagget förlorar sin andningsfunktion. Det bästa är därför att tvätta sina träningskläder separat, så att man kan köra maskinen på lägre temperatur och utan sköljmedel. De flesta funktionsplagg mår inte heller bra av att torktumlas. Genom att följa tvättinstruktionerna på varje enskilt plagg får man ut så mycket som möjligt av sina träningskläder.