Ta hand om kroppen efter träningen

Efter ett träningspass bör du ta det lugnt en stund, sätta dig ner och låta kroppen återhämta sig samtidigt som du ger kroppen en chans att svettas klart. Om du går direkt från träning in i duschen så har kroppen inte hängt med i svängarna och du kan till och med fortsätta svettas sen du klivit ur duschen. Du måste ge kroppen en stund för återhämtning. Under den stunden kan du även passa på att äta någonting. Just precis efter träning tillgodogör sig kroppen näringen som bäst. Det händer alltså mycket positivt direkt efter ett träningspass under förutsättning att man tar sig en stund till vila. Har man styrketränat så kommer det verkliga muskelbyggandet igång först efter styrketräningspasset. Vad som händer när man styrketränar är att man bryter ner muskeln och det är under vilan efteråt när muskeln lagar sig själv som musklerna växer. Vila och återhämtning, och att äta någonting för att hjälpa musklerna på traven, är alltså helt rätt efter träning.

Mytbildning och träning

Det florerar en hel del vanliga myter om träning, mat och viktnedgång. Det är som med allt annat att vi människor har en förmåga att komplicera till saker och ting. Myter och versioner kring näringsintag har alltid varit vanligt och metoderna som för tillfället råkar vara på modet varierar från månad till månad. Forskningen är numer ense att vad det handlar om är kalorier in och kalorier ut. Den mänskliga kroppen fungerar som en bil, man måste tanka för att fungera. En av de vanliga myterna när det gäller träning är att det skulle vara bra att träna på fastande mage. Detta är befängt. För att orka träna måste man ha tankat med näring. Man behöver inte vara proppmätt men “halv tank” bör ge de bästa resultaten och den mesta orken under träningspasset. Sen är det kaloriintaget som avgör hur din kropp mår och hur mycket du väger. Om du äter mer mat än vad du gör av med genom att röra på dig så kommer du att gå upp i vikt. Så enkelt är det.

Vårda din kropp

Oavsett vilken träningsform du ägnar dig åt så bör du ta hand om din kropp så att den mår bra. Fötterna bör få lite extra omsorg eftersom de är hjältar som bär oss fram genom livet. Fotmassage kan du enkelt göra på dig själv och till exempel footmender ger en djupgående behandling mot torr hur, liktornar och liknande så att fötterna mår bra i alla livets situationer. Smörj gärna in din hud efter träning och dusch. En mjuk hud skapar välmående och torr hud kan till och med orsaka sjukdom eftersom torra hudsprickor är perfekta ställen för virus och bakterier att frodas i. Ge din kropp vätska när den frågar efter det. En av myterna som florerar kring vätskeintag och träning är att man ska dricka 2-3 liter vatten per dag men det stämmer inte. Drick när du är törstig så får kroppen exakt så mycket vätska den behöver. Man kan ha med sig en flaska vatten i väskan så man alltid har tillgång till vätska för att släcka törsten.