Kroppspositivism i träningen

Det är många som tränar på grund av att de jagar ett kroppsideal som de anser är det finaste. En del personer håller till exempel på med träning som de inte tycker är rolig bara för att de tror att den kanske kommer att ge det resultat de längtar efter. I träningsvärlden är det otroligt vanligt att ständigt vara omringad av bilder på personer som är vältränade och som har perfekta kroppar enligt det rådande idealet. Det kan tära en hel del på ens självkänsla och man kan faktiskt helt tappa lusten att träna eftersom man inte tycker att resultaten kommer snabbt nog. När fokus hela tiden ligger på det yttre resultatet tappar vi greppet om varför träning är så bra för oss. Det utmanar kroppen och gör den starkare, friskare och mer uthållig. Träning kan även vara otroligt bra för vår mentala hälsa, speciellt om vi tränar med kroppspositivism i fokus.

Låt kroppen få vara sig själv

Jämför du dig hela tiden med andra och undrar hur du någonsin ska kunna bli lika vältränad och trimmad som dem? Då kan du behöva införa kroppspositivism i din träningsrutin. Det spelar ingen roll om du har tillräckligt smal midja, väldefinierade biceps, slanka ben eller trimmade armar. Alla människor är genetiskt olika och träning påverkar inte alla på samma sätt. För många är det till exempel en självklarhet att spendera timmar på att genomlida konditionsträning bara för att de vill bli slanka, men det är omöjligt att tycka om sig själv om man inte gillar det man gör under träningen. Kanske du hellre vill lyfta vikter för att känna dig stark? Genom att använda dig av kroppspositivism kan du skifta fokus från det yttre till det inre. Istället för att fokusera på yttre resultat, känn efter hur kroppen känns efter träningen. Känns den starkare, mer flexibel eller helt enkelt gladare? Då är du på rätt spår. Glöm bort att ställa dig på vågen och mäta dig med måttband. Lyssna istället på kroppen för att få reda på hur den mår efter träningen.

Stilla sinnet och rensa bland tankarna

Det kan vara svårt att sluta tänka på hur man ser ut eftersom den normativa kroppen ständigt visas upp oavsett om vi befinner oss på gymmet, i hemmet eller på offentliga platser. Sanningen är att det är väldigt få människor som faktiskt har idealkroppen och verkligheten ser mycket mer brokig ut. Det finns tjocka, smala, långa och korta kroppar som är helt unika och det borde vi hylla. Ett tips är att försöka stoppa dig själv när du börjar tänka på ett visst sätt. Börjar fokuset ligga på det yttre kan du försöka uppmärksamma det och sedan stoppa tankarna. Efter ett tag brukar tankarna försvinna helt. Att omge sig med kroppspositiva budskap är också en bra idé. Följ till exempel tränande kroppsaktivister på sociala medier för att få inspiration. En idé kan även vara att samla en grupp som tränar ihop och som bara jobbar med kroppspositivitet. Ni kanske till exempel kan ha likadan keps med tryck med positiva budskap som en kul grej och för att peppa varandra.