Träning när man har små barn

För dem som har små barn och vill träna är planering a och o. Det gäller att ta till vara på de få stunder som erbjuds. När man är föräldraledig och har en arbetande partner kanske det endast är morgon eller kvällspass som är möjliga att få till. Ska du träna på morgonen innan din partner gett sig iväg till jobbet? Lägg fram träningskläder kvällen innan och förbered din frukost så att du snabbt kommer iväg. Det samma gäller om du ska förbereda ett kvällspass. De dagar du ansvarar för matlagningen kanske du kan förbereda maten innan så den endast behöver värmas upp före eller efter ditt pass. De allra enklaste och smidigaste träningsformerna för nyblivna föräldrar är dock oftast att ägna sig åt den här typen av aktivitet tillsammans med barnen. Här kan du läsa mer om förslag hur du kan träna tillsammans med ditt barn och när en nybliven mamma kan börja träna efter förlossningen.

Att träna efter en förlossning

Många som har fött barn undrar när och hur hårt de kan börja träna efter förlossningen. Faktum är att graviditeten utsätter kroppen för stora påfrestningar. Det är viktigt att ta det lugnt med träningen till att börja med. En vanlig rekommendation är att först börja med knipövningar för att stärka bäckenbottenmusklerna. När man hittat tillbaka till “knipet” kan man börja aktivera sina magmuskler. De har tänjts ut under din graviditet och stabiliserar inte längre ryggen på samma sätt. I Sverige brukar de generella rekommendationerna vara att vänta med träning tills dess att efterkontrollen klarats av. Denna brukar bokas in 6-8 veckor efter förlossningen. Under kontrollen kan barnmorskan konstatera om magmusklerna dragit ihop sig och ge råd om när just du kan börja träna ordentligt igen. Tänk på att träningsaktiviteter som innebär stötvis belastning och hopp är extra påfrestande. Många träningsställen erbjuder pass som är speciellt utformade för nyblivna mammor. Även du som tänkt träna på egen hand och ägna dig åt löpning eller simning bör vänta på klartecken från en barnmorska.

Att träna tillsammans med barnen

Tycker du att träningen tar för mycket tid från den gemensamma familjetiden? Då kanske ni alla kan träna tillsammans. Intervallträning kan utföras i princip överallt, det är fullt möjligt att passa på att utföra sådan i lekparken när barnet sitter i sandlådan eller sover i vagnen. Flera korta pass har dessutom visat sig ge mer än enstaka längre sådana. Hatar du träning och blotta tanken på en löptur får dig att må illa? Då kan det vara bra att veta att regelbunden vardagsmotion kan vara minst lika nyttigt för hälsan. Ett par sköna promenadskor, väderanpassade kläder och en vagn är allt du behöver. En joggingvagn är inget måste, en lättkörd modell som Bugaboo Fox fungerar perfekt för raska promenader. För den som fördrar att träna inomhus är ett gym med barnpassning ett bra alternativ. Det har även blivit allt vanligare med pass där de små barnen kan vara med på så kallad mamma-fitness.