Träna dig vacker

Skönhet är något människan har eftersträvat i alla tider men idealen har varierat ganska rejält från era till era och från kultur till kultur. I antikens Sparta och Rom skulle man vara vältränad, under medeltidens österland rund och mjuk medan 1800-talets Européer skulle vara bleka och timglasformade. Vad som däremot gått som en röd tråd genom alla tider är att en intressant personlighet, ett gott hjärta och ett vackert leende charmar mest av allt oavsett alla ideal. En människa som utstrålar fräschhet och energi är den som vinner i långa loppet och blir mer attraktiv i allas ögon.

Träning har länge associerats med hysteriska kroppsideal och närmast ouppnåeliga mål, men mycket av det har med media att göra snarare än verkligheten. I vardagslivet är de flesta människor inga toppmodeller men de som tränar regelbundet står ofta ut i mängden då de ofta utstrålar just den härliga energi och det självförtroende som en god kondition innebär. Faktum är att det inte handlar så mycket om deras biceps och magmuskler utan den inre styrka som de representerar, men också att träning ger mycket positiva, konkreta resultat vad kommer till utseendet. Ta bara en person, vem som helst, med friska, rosiga kinder, nytvättat hår och en härlig doft av jean paul gaultier parfym som ger dig ett strålande leende. Visst är det mycket attraktivt? Skönhet kommer inifrån, sägs det ju, och med träning kan man få fram detta på ett närmast magiskt sätt.

Vad händer när man tränar?

En av anledningarna till att träning ger skönhet har med blodcirkulationen att göra. Genom att få igång hjärtat ordentligt får hela kroppen en skjuts av syre och mineraler. Bland annat blir huden

vackrare av träning då den får en frisk färg men också ökad elasticitet av de proteiner som frigörs i samband med ansträngning. Är man under 60 rekommenderas att man tränar relativt hårt tre gånger i veckan för bästa resultat, medan det räcker med två gånger om man är äldre.

När man tränar regelbundet frigörs ökade mängder av välgörande ämnen i blodomloppet, som till exempel endorfiner och

oxytocin, det så kallade lyckohormonet som även ökas när man är förälskad. Särskilt om man simmar mycket får man en extra kick av detta, vilket i sin tur ger en känsla av självförtroende och glädje. Eftersom träningen ger en ökad känsla av att man har kontroll över tillvaron upplever de flesta motionärer att de blir

lyckligare av träning, vilket i sig är ett sexigt attribut. Det får omgivningen att känna sig upprymd i din närvaro, och ett glatt humör smittar av sig på andra. Att regelbunden motion minskar midjemåttet skadar knappast, men det är självförtroendet och energin som gör en person extra karismatisk och attraktiv.