När resultatet uteblir

 

Tillhör du en av de personer som tränar och tränar och istället går upp i vikt? Då är du inte ensam. Många förstår helt enkelt inte vad det beror på. Alla dietister, (såvida man inte har ett fel på ämnesomsättningen) är överens om att kosten är viktigare än träningen vid viktuppgång. Drar man ner på kalorierna och ändå tränar mer, kommer resultatet till sist. Det kan dock ta lite tid.

Stress ger viktökning

Är man mycket stressad i övrigt, kan träningsresultatet utebli och man kan få svårt att tappa i vikt. Det är binjurarna som producerar för mycket kortisol och gör så att fettet inte vill ge med sig. Man kan också få problem med sköldkörteln som är en viktig aktör vid matsmältningen.

Ibland kan man t.o.m. uppleva att man går ner mer i vikt vid vila, än vid träning. Det är ett tecken på att stressen är en bov i dramat.

Det är naturligtvis viktigt att träna ändå och vara ihärdig och ha tålamod. Konditionen förbättras ändå och man blir starkare. Undvik socker och för mycket kolhydrater som ger upphov till ännu mer stressymptom och var noga med sömnen. Sömnproblem kan också ge viktökning.